Budsjett for 2020

Styret har behandlet budsjettet for 2020. Innkrevde felleskostnader deles i felleskostnader (driftskostnader) og kapitalkostnader (avdrag og renter fellesgjeld). Din innbetalingsgiro viser hva som går til betjening av driftskostnader og hva som går til avdrag og renter knyttet til din andel fellesgjeld.

Prosjektet for røranlegg og bad nærmer seg avslutning. Avdragsfrihet på lånet avsluttes når prosjektet er ferdig. Fra januar 2020 kommer dermed en betydelig økning i felleskostnadene (kapitalkostnader) som følge av vedlikeholdsprosjektet. Noe av økningen kommer også av at lånerenten har steget i løpet av 2019.

Flere faste kostnader for borettslaget får en økning i 2020. Vann- og avløpsgebyr øker med 10,5 %. Renovasjonsgebyr øker med 4,6 %. Forsikringspremien øker med 15 %.

Det er også nødvendig å øke innkrevde felleskostnader for å dekke vedlikeholdsbehov i borettslaget i årene fremover. Da borettslaget ble etablert i 1997 ble ikke alle leilighetene solgt, og borettslaget har solgt disse etter hvert som leietakerne har flyttet ut. Gevinst fra salg av leilighetene har vært med på å dekke nødvendige vedlikeholdskostnader i borettslaget. I 2017 ble den siste leiligheten solgt, og dermed er det slutt på disse ekstra-inntektene.

Innkrevde felleskostnader (driftskostnader) økes med 7,12 % fra 1.1.2020.

Samlet økning for felleskostnader + kapitalkostnader blir ca. 21 % fra 1.1.2020.

IN-ordning

Når prosjektet er avsluttet og gjort opp vil det nye lånet slås sammen med eksisterende fellesgjeld til ett lån og det innføres ordning for individuell nedbetaling («IN-ordning») på lånet. IN-ordning gir hver enkelt andelseier muligheten til å betale ned deler eller hele sin andel av borettslagets fellesgjeld.

Andelseier har anledning til å nedbetale gjennom IN-ordningen to ganger pr. år, henholdsvis 15. mars og 15. september. Styret prøver å få etablert IN-ordning slik at første mulige innbetaling blir 15. mars 2020, men tiden er litt knapp, slik at det også er sannsynlig at første mulighet for innbetaling blir 15. september 2020. Styret kommer tilbake med mer informasjon når ordningen er etablert.

Renteendring på borettslagets fellesgjeld

Handelsbanken har justert renten på borettslagets lån. Gjeldende rente fra 29.10.2019 er 2,40 % nominelt.

Rømningsveier ved brann

Styret minner om viktigheten av å holde rømningsveier ryddige i tilfelle brann. Trappeoppganger er rømningsveier, og det er forbudt å hensette sko eller andre eiendeler i oppgangene.

Balkongene er rømningsveier. Kontroller at det er fri tilgang for å rømme over balkongskille eller gjennom rømningsluke i 5. etasje. Eiendeler må plasseres slik at nabo kan dytte ut rømningsluke fra innsiden. Endeleiligheter og midtleiligheter har rømning ut på naboens balkong via vindu. Kontroller at vinduet lar seg åpne.

Ta kontakt med styret eller vaktmester hvis du finner en rømningsvei som er helt eller delvis blokkert.

Tilstandsvurdering av vinduer, dører, mv.

Det er snart 10 år siden vinduer og balkongdører ble malt utvendig. Inngangsdører og kjellerdører har også behov for overflatebehandling. Murvegger på fyrhuset og kjelleretasjene har også noe slitasje. Styret har engasjert Usbl Prosjekt for å gjøre en tilstandsvurdering av disse bygningsdelene og for å få en anbefaling om vedlikeholdstiltak. Styret kommer tilbake med mer informasjon når resultatet av vurderingen foreligger.

Radiatorene er vannfylte – unngå vannskader!

Styret minner om at det må sirkulere varme i radiatorene når man lufter i minusgrader. Det vil si at ventilen på radiatoren må være åpen. Manglende varme kan føre til frostskader i radiatoren med påfølgende vannskader.

Husk å rense lofilter i tørketromlene!

Ved rutinemessig kontroll av fellesrom fant styret tette lofilter i mange tørketromler. Tette lofiltre gir dårligere tørkeeffekt, og kan gi høy varmeutvikling og i verste fall føre til brann. Lofilteret er litt forskjellig på de ulike maskinene, men er lett å finne og tømme. Det er vanligvis en del som trekkes ut og tømmes for lo før den settes tilbake.

Rør- og våtromsprosjektet

Vedlikeholdsprosjektet for røranlegg og bad nærmer seg avslutning. Siste bad skal stå ferdig 6. desember. Deretter vil det fortsatt gjenstå noe arbeid med utbedring av mangler og rydding av fellesareal. Utbedring av skader på uteområdene er påbegynt, men vi forventer at dette må ferdigstilles til våren. Det bestilles ekstra hovedrengjøring av trappeoppganger og vaskerier i blokkene 1–11 og 13–23 når arbeidene er ferdigstilt. Kjellerganger og sykkelrom støvsuges. Samme rengjøring ble utført i partallsblokkene i høst.

Oppgradering av TV og bredbånd

Som del av avtalen borettslaget inngikk med Get i fjor høst skulle Get også oppgradere borettslagets infrastruktur til «Docsis 3.1»-standarden, og øke hastigheten på opplasting slik at nye hastigheter i den kollektive avtalen blir 100 Mbps ned og 100 Mbps opp. Oppgraderingen fører ikke til endring i pris.

Oppgraderingen var avtalt fullført innen første halvår 2019. Get ble dessverre forsinket med leveransen, men har utført oppgradering i leilighetene i november. Som kompensasjon for forsinkelsen har Get inkludert sin nye TV-boks GetboX i avtalen. Les mer om GetboX på get.no.

Mange opplevde at utlevering av nytt utstyr fra BKT og Get ikke gikk på skinner. På grunn av sykdom hadde Get utfordringer med å levere nytt utstyr til alle beboere på utleveringsdagen, og for noen beboere førte det til bortfall av bredbånd. Get har beklaget for den dårlige utleveringen, og alle beboere skal ha fått levert utstyr en ny dato eller fått informasjon om hvordan man kan skaffe utstyret selv. BKT setter opp en ny dato etter nyttår for montering av ny antennekontakt i de oppgangene hvor det pågikk rehabilitering av bad.

 

Styret i Schouterrassen borettslag